Tips & Råd


Hvordan vi vasker strikkeplagg
Alle våre garn merket med vaskeikon_30.png kan vaskes i maskin med flott resultat, men ikke alle maskiner har gode nok ullvask -program. Vi har selv ansvar for å kjenne vår maskin. Vask derfor alltid en strikkelapp for å se hvordan et nytt garn du ikke kjenner fra før, oppfører seg i din maskin. Alle våre garn er testet i vanlig husholdningsvaskemaskin med flott resultat. Det samme gjelder våre bomullsgarn merket med vaskeikon_40.png. Vask alltid en strikkelapp for å teste et garn du ikke kjenner. All bomull bør vaskes på minst 40 grader. Etter vask tørkes strikkeplagg flatt og formes for hånd oppå et håndkle. Det er også viktig å huske på at det IKKE skal brukes mykningsmiddel i et ullplagg.

Reklamasjonsgrunnlag
Ved all reklamasjon skal både garnets navn + farge nr og parti nr- lot nr oppgis.
- Mer enn 2 knuter i ett nøste.
- Avfarging dersom plagget er vasket etter henvisning her. Vi erstatter ikke avfarging dersom plagget har vært bløtlagt.
- Nupping/loing er veldig personavhengig- vi skiller ut ulike stoffer som kan påvirke mer nupping/loing i garn.
På noen nupper/loer nesten alle garntyper og på andre nupper ingen ting. Vi erstatter derfor veldig sjeldent reklamasjoner om nupping. Friksjon fra f.eks. en dunjakke med nylonfor, vil forårsake nupping/loing.

Vaskeråd
Ull blir ødelagt når du bruker vaskemiddel med enzymer. Enzymene i vanlige vaskemiddel brytes ned og ødelegger de fine fibrene i ullen. Plaggene mister da sin naturlige mykhet, spenst og fasong. Det er derfor viktig at du bruker vaskemiddel som VIKING WOOLWASH 500 ML til ull.
VIKING WOOLWASH 500 ML inneholder ikke enzymer, er PH-nøytral og tar vare på dine ullplagg. Med VIKING WOOLWASH 500 ML kan du også maskinvaske ull som er superwash-behandlet.
- Det er viktig å følge vaskeanvisningen til garnet du bruker, dette finner du på banderolen som er rundt nøstene, eller oppgitt i oppskriften.

Håndvask
Skal plagget håndvaskes, skylles plagget i vann med VIKING WOOLWASH 500 ML, klem forsiktig i plagget for å presse ut overflødig vann(ikke vri), rull deretter plagget inn i et håndkle og press ut resten av vannet. Form plagget og legg det på et nytt håndkle. Liggetørkes!

Superwash
Er plagget superwashbehandlet, så MÅ plagget vaskes i maskin på ullprogram med VIKING WOOLWASH 500 ML

. Plagget tåler lett sentrifugering, men tåler ikke tørketrommel.

Toving
Har du et plagg strikket i 100% ull som skal toves, vaskes plagget med grønnsåpe eller VIKING WOOLWASH 500 ML i maskin på 30-40 grader finvask.
Store plagg tover mer enn små plagg, så vask gjerne små plagg sammen med et håndkle eller en jeans. Plagget må strekkes og formes mens det enda er vått. Siden vaskes plaggene i ullprogram. Vaskemaskiner tover veldig forskjellig, så det er viktig å prøve seg frem, tov evt en liten strikkelapp før du tover et helt plagg.

Er du i tvil om ullplagget ditt bør vaskes, så la det være. Generelt vaskes ullplagg for mye. Et godt tips for ikke å ødelegge ullplagget med vask, er å henge plagget ut til lufting.

Gode råd og veiledning
- For å få et fint plagg er det viktig at strikkefastheten overholdes. Får du mer masker enn det som står oppgitt pr 10 cm, så bytt til tykkere pinner, får du mindre masker, så prøv med tynnere pinner.
- For å få det beste resultat, er det viktig å bruke oppgitt garnkvalitet, eller oppgitt garnalternativ.
- Til deg som ønsker å ha ditt eget særpreg på plagget, våg å bruk dine egne fargekombinasjoner. Skiss ned med fargeblyanter eller strikk en liten prøvelapp. Farger er smak og behag.